2010. május 22., szombat

Csirkés egytál



Csirkés-krumplis "egytál" készült tegnap.

Hozzávalók: 4-5 csirkefelsőcomb ( Kicsontozva,félbevágva, lebőrözve)
Kb 1 kg krumpli
3 nagy fej hagyma
2 paradicsom
1 zöldpaprika
ha van otthon akkor néhány szelet bacon, de el is hagyhatod
Kb 1-1 dl tejszín és tejföl
olaj, só, bors, majoranna, kakukkfű, fűszerpaprika

1.A csirkecombokat előkészíted, sóval- borssal fűszerezed, és némi olajon mindkét felét elősütöd egy serpenyőben.
2. A krumplit és a hagymát meghámozod, karikákra vágod
3. Egy jénait kivajazol-vagy olajozol, beleteríted a krumpli felét, megsózod,teszel rá egy réteg hagymakarikát.
4. Jöhet a krumpli másik fele, szintén sózod, ráteszed a hagyma másik felét.
5. Ha akarsz bele bacont tenni , akkor most jöhet a hús alá.
6. Ráteszed a csirkeszeleteket, picit megszórod fűszerpaprikával, a tetejére vágod a paradicsomot és paprikát.
7.A tejfölt, tejszínt,+ kb 1.5 dl vizet, és a hús sütéséből visszamaradt zsiradékot összekevered, megsózod, a majoránnával, kakukkfűvel fűszerezed,és a kevercset az egészen egyenletesen eloszlatod. ( Lehet bele sokkal több tejfölt is tenni, én azért csinálom így mert az nálunk nem nyerő...)
8. A tálat lealufóliázod, sütőbe teszed.
9. Mivel nyers a krumpli, a sütési ideje a krumpli fajtájától függően változhat, de min. 1 óra, 180-200 celsiuson.
10. A végén kicsit vedd le fóliát hogy szép színt kapjon.






Egy kis kert a sok konyhai dolog után...

Nem szeretek bármit is permetezni, de tegnap egy éppen esőmentes időszakban kénytelen voltam a paradicsomokat gombaölőszerrel kezelni. Van néhány különlegesebb fajta paradicsompalántánk amit még nem tudtam kiültetni, ezek nagyon rosszul néznek ki, sárgulnak, pöttyösek a leveleik. Megnéztem a kiültetetteket is, ezeknél is kezdődött a dolog, úgyhogy permeteztem :-(
Amúgy igyekszem vegyszermentes módszereket használni, de ezek néha nagyon időigényesek, sajnos nincs időm mondjuk csalánt gyűjtögetni és erjeszteni a permetezéshez. Viszont igyekszem a megfelelő "szomszédokat" megtalálni a növényeknek, pl. a répát hagymával,a paradicsomot bazsalikommal, körömvirággal-büdöskével szoktam ültetni.
Az ágyások földjét igyekszem takarni levágott fűvel, szalmával, egyrészt azért hogy ne legyen annyi gyom, másrészt tartja a vizet is.
A sok nedvesség miatt rengeteg a levéltetű, amit elvileg riasztana a borsikafű, meg a kapor, de gyakorlatilag magát a kaprot is ellepték, úgyhogy még nem tudom mit tegyek velük.


hagyma+sárgarépa ágyás mulcsozva+ Füles kutya



Bab és borsikafű+egy kis gaz :-)

1 megjegyzés:

  1. Hu, miket nem tudsz! Mármint ez az egymás mellé ültetés dolgot. Eszembe sem jutott volna, hogy lehetnek ilyen hasznos kombinációk.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...